
Let there be light
Bli med på en spektakulær reise tilbake til universets skapelse. Med lysdesign, video, akustisk messingklang og lydopptak fra blant annet Vela-pulsaren og Cassini-sonden gjenskapes the Big Bang og vi tas med inn i et mørklagt univers, der bare «universets akkord» (Mark Whittle, Virginia Uni., USA) henger igjen som en gjenklang av skapelsen. Gradvis oppstår det lys gjennom dannelsen av de første stjernene.
Forestillingen varer i ca. 45 minutter og passer for voksne, ungdom og barn fra 6 år og oppover.
Program:
Marcus Davidson: Let there be light (2022)
Tyler Futrell: Messier V (2011)
Evelina Dembacke, lys-/videodesign


Marcus Davidson: Let there be light (2022)
Let there be light er skrevet for messingkvintett og lys-/videodesign.
I stykket bruker Marcus Davidson lydsampler fra pulsaren KIC12268220C, tatt opp av Kepler-teleskopet, radiobølger fra Saturn, tatt opp av Cassini-sonden, lydopptak fra Jupiter, tatt opp av Voyager-sonden, og lydopptak fra Saturns måne Enceladus, tatt opp av Cassini-sonden.
Den såkalte "universets akkord" – ekkoet etter det store smellet, er sentral. Akkorden, som ble oppdaget av forskeren Mark Whittle, er innebygd i den kosmiske mikrobølgebakgrunnen (CMB) og er en rest av elektromagnetisk stråling fra universets tidlige fase. Denne strålingen fyller hele rommet, og gir oss et øyeblikksbilde av universet 400.000 år etter dannelsen.
I lys- og videodesignen bruker Evelina Dembacke bilde- og videomateriale fra Hubble- og James Webb-teleskopene. James Webb er NASAs nye superteleskop, som ble skutt ut i verdensrommet 1. juledag i fjor. Teleskopet har ny teknikk som gjør det mulig å se lenger ut i verdensrommet, og lenger tilbake i tid enn noen gang før. Det er i stand til å fange opp varmestråling, eller såkalt infrarødt lys, som er det eneste lyset vi kan se fra universets begynnelse.
Hør podcast med komponist Marcus Davidson om Let there be light.
